2. marts 2023

VINTERBAD: Sådan kommer du igang med vinterbadning

Hvis man sidder med en indre vinterbader i maven, eller gerne vil prøve det fordi alle taler om det og siger at det er sundt, er det vigtigste at få taget beslutningen og få meldt sig ind i en klub/forening.

Kom godt i gang

Som nævnt, så er det vigtigste at finde en vinterbadeklub/forening. En klub/forening har den fordel at de sandsynligvis vil have en sauna, således at du er sikker på at kunne få varmen efter det kolde dyp. Noget andet er fælleskabet, og i en klub vil der højst sandsynligt være nogen, der har prøvet det før, og som kan guide dig og få dig til at føle dig tryg. Tryghed er nemlig noget af det vigtigste.

Tip: Når man først har taget beslutningen, skal man ikke overveje mere, men forberede sig mentalt på det, der skal ske.

Der hvor det går galt for de fleste begyndere, det er, at de begynder at stå og dyppe fødderne, og så er slaget tabt. Så bliver det en frygtelig oplevelse. Når man først står der, så er det bare at gå ned i vandet til brystet roligt og med kontrolleret vejrtrækning. Vejrtrækningen må gerne være overdrevet. Det giver både mere ilt til blodet og mere fokus på vejrtrækningen fremfor det kolde vand.

En anden fejl er også at de går i vandet med anspændt krop. Slap af i kroppen ved netop at trække vejret dybt og roligt.

Tip: Fokuser på de dybe langsomme vejrtrækninger og skabe en indre ro i kroppen ved at være afslappet og fokuseret. Således vil du lettere glemme det kolde vand.

Er der ikke en klub/forening i nærheden af dig som har adgang af nye medlemmer fordi der sandsynligvis er fyldt op, så er det bedste råd at finde en bademakker, hvor I sammen har besluttet Jer for at gøre.

Slutvis har du også mulighed for at tilmelde dig private kurser hos os, hvor vi blandt andet tilbyder kurset "Fra tepose til hardcore vinterbader" og vores årlige "Awake Your Inner Power Retreat" som handler meget mere end blot vinterbadning.

Uanset om du gør det i klub eller selvstændig, så er det en rigtig god idé af følge nedenstående baderåd.

De gode baderåd

  • Lær at svømme og springe rigtigt
  • Bad aldrig alene
  • Bad kun hvor det er tilladt
  • Gå kun ud til navlen
  • Spring kun på hovedet, hvor vandet er dybt nok
  • Svøm langs kysten
  • Bad aldrig med alkohol og euforiserende stoffer i blodet
  • Gå op, når du begynder at fryse

Skrevet af Week Escape