21. februar 2023

SUP: Hvilken paddle skal jeg vælge?

Du kan købe det bedste board derude, men uden en god paddle kommer du ikke ret langt - i hvert fald ikke uden at bruge unødige kræfter.

At få en kvalitets paddle, der fungerer godt med din krop og padlestil, vil gøre Stand Up Paddle boarding (SUP) en meget sjovere. Betyder det, at du skal købe en top-of-the-line paddle? Ikke nødvendigvis. Men du kan nemt overveje følgende:

Længde: At få den rigtige størrelse paddle er nøglen til at opretholde korrekt padleform og effektivitet.
Materiale: De materialer, der bruges til at konstruere en SUP-paddle, spiller en rolle i bestemmelsen af padlens vægt og stivhed. Generelt foretrækkes en letvægtspadler, men husk på, at du normalt betaler mere for mindre vægt.
Bladets størrelse, form og forskydning: Størrelsen, formen og forskydningen af bladet definerer, hvordan bladet bevæger sig gennem vandet. Du vælger en klinge baseret på din paddletype, din kropstype og personlige præferencer. Normalt, jo større du er, jo større vil du have, at dit blad skal være.

SUP paddle længde

Det er vigtigt at få en paddle der er den rigtige længde for dig. En paddle, der er for lang, vil være besværlig at bruge; en, der er for kort, kræver, at du læner dig over i en akavet position for at få bladet ned i vandet.

Sådan vælger du den rigtige størrelse paddle til rekreative touring:

Stil paddlen op lodret, så det dråbeformede blad rører jorden.
Ræk en arm op over dit hoved og læg mærke til, hvor den lander på paddlen.
En paddle i den rigtige størrelse vil T-grip-håndtaget hvile i håndleddets bøjning. (Hvis paddlen er justerbar, skal du justere længden af skaftet, så den passer.)
Hvis du bestiller en paddle online, skal du tilføje omkring 20-30cm til din højde når du skal vælge længden på din paddle.
Hvis du laver noget andet end rekreativ touring, såsom surfing eller race, har du muligvis brug for en anden længde. SUP-surfere vælger normalt en paddle, der er en smule kortere end touring-længden, mens racere typisk går lidt længere.

Paddles med justerbar længde vs. fast længde

Padler med justerbar længde: Disse er populære på grund af deres alsidighed. De lader dig nemt eksperimentere for at finde ud af, hvilken længde der virker for dig, og du kan altså nøjes med blot én paddle uanset om det er surfing, touring eller racing ved at kunne finjustere længden. Et andet plus er, at du kan dele din paddle med kortere eller højere venner og familiemedlemmer. Mange producenter fremstiller den samme paddle i et par forskellige justeringsområder, så sørg for, at den, du vælger, opfylder dine behov.

3-pieces er endnu mere favorable for de som bor i byen og rejser med padlen, og blot elsker at udforske naturen med SUP uden at have fart som en afgørende faktor.

Padler med fast længde: Nogle mennesker foretrækker ikke-justerbare padler med fast længde, fordi de har tendens til at være lettere og stivere, idet justeringsmekanismen tilføjer vægt i samlingerne. Nogle padler med fast længde er designet til at blive skåret ned, så du kan få den nøjagtige længde, du har brug for. Inden du køber en paddle med fast længde, bør du prøve et par forskellige længder for virkelig at finde ud af, hvad du kan lide.

SUP Paddle materialer

På kun to timers padling vil de fleste tage et par tusinde slag. At løfte en tung paddle, som mange gange hurtigt kan trætte dig ud, hvorfor de fleste erfarne padlere vil investere i den letteste paddle som de har råd til. Vægten af en SUP-paddle bestemmes primært af de materialer, der bruges til at fremstille den.

Materialet på din paddle vil også afgøre, hvor stiv den er. En stiv paddle er mere effektiv til at overføre kraften i dit slag.

Mens du overvejer dine materialevalg, skal du overveje følgende:

Hvis du begiver dig ud på lange ture eller racer, vil du sætte pris på en let paddle. Hvis du kun padler et par gange om året, behøver vægten ikke at være din største bekymring, men det vil gøre SUP turen til en meget bedre oplevelsen, hvorfor vi altid vil anbefale at du investerer i en 3-delt fuld carbon paddle som er til at betale.


Men hvor meget vil du bruge? Padler kan fåes i enten plastisk, Aluminium, glasfiber eller carbon (det kan sagtens være et miks, hvor man taler om procenter af eksempelvis carbon).
Det letteste og stiveste materiale er carbon, men også det dyreste. Hvor det billigste og også tungeste er plastik og aluminium som hver har deres ulemper. Plastik går let i stykker, og aluminium irrer med tiden, ved eksponering i saltvand. Glasfiber som vi endnu ikke har nævnt ligger midt i mellem. Det er en del tungere end carbon, og prisen er derfor ikke det være fremfor at investere i en carbon paddle der holder evigt.
Dog kan stive padler virke stødende på dine muskler og led. Hvis du tidligere har haft skulder-, arm- eller håndledsskader, vil du måske have en paddle med lidt flex, hvilket ikke er ensbetydende med at vi udelukker carbon, da retningen på hvordan carbon er vævet sammen giver en forskellig flex. (Dette er en videnskab i sig selv, og vi anbefaler at du får rådgivning omkring dette, hvis ovenstående er tilfældet).

Dette bør du holde dig fra!

Som tidligere nævnt, så kan padler være lavet af forskellige materialer. Det kan enten angives som 30% carbon, som antyder at der er 30% carbon og 70% glasfiber. Dette er for at gør paddlen billigere. Dog skal du være opmærksom på de som sælger paddler som 100% carbon, men hvor det kun er skaftet der er af 100% carbon og bladet af glasfiber.
Denne type paddle giver en meget ulig balance af vægt, hvor du for hver gang du løfter bladet op af vandet ved hvert tag, mærker det tunge blad som du aktivt skal skubbe frem med unødvendig mere kræfter.

Træ: Nogle SUP-padler er lavet udelukkende af træ, mens andre kun bruger en tynd finer på bladet. Træpadler er smukke, men de kan nogle gange veje og koste mere end dem, der er lavet af andre materialer.

Bladstørrelse, form og forskydning

Bladet er den del af padlen, som du dypper i vandet, når du laver et paddle-tag. Størrelsen, formen og forskydningen af bladet påvirker altså, hvordan padlen yder.

Bladstørrelse

Der er ingen hård og hurtig regel for at bestemme præcis, hvilken størrelse blad du har brug for. Med tiden vil du sandsynligvis udvikle en præference for en vis størrelse baseret på din paddle-type og andre faktorer såsom din kropstype.

Men hvis du er helt ny til SUP, så brug denne guideline: Jo større du er, jo større kan dit blad være. Dette skyldes, at større padlere typisk har styrken til at trække mere gennem vandet. En nem måde at sammenligne bladstørrelser på er at bruge måling af bladoverfladeareal (angivet i kvadrattommer).

Her er nogle omtrentlige overfladearealanbefalinger baseret på kropsvægt:

Små/mellemstore kropstyper (mindre end 68kg): 80-90 sq. in.

Medium/store kropstyper (68-90 kg): 90-100 sq. in.

Stor kropstype (+90 kg): 100–120 sq. in.

Med disse anbefalinger i tankerne er her nogle yderligere ting at tænke over:

Store blade er mere kraftfulde: Et stort blad flytter meget vand, hvilket giver dig mulighed for at tage kraftige slag for hurtigt at få dit board op i fart. Hvis du for eksempel er en SUP-surfer, vil du måske gerne have et større blad (100-120 sq. in.), der giver dig mulighed for at tage et par kraftige slag for hurtigt at placere dit board til at fange en bølge.
Små blade er mere effektive: Et lille blad flytter mindre vand med hvert slag, men det er nemmere at trække bladet gennem vandet, hvilket betyder, at du bruger mindre kræfter for hvert slag. Et blad i området 80-90 sq. in. kan være en fordel, hvis du er en SUP-racer eller langdistance-tourer, og du ønsker at bevare energien til den lange strækning. Et lille blad er også et bedre valg, hvis du kan lide at padle med høj kadence, eller hvis du skal være mere skånsom mod dine led og muskler. Så har du problemer med skulder ledere, nakken eller andet, så bør du overveje et mindre blad.

Bladets form

Bladets form kan påvirke, hvordan padlen bevæger sig gennem vandet, og hvor kraftig bladet er. Ydeevneforskellene mellem bladformer kan være næsten ikke-esisterende for begynderen, men efterhånden som du får erfaring, kan du udvikle en præference for én form.

Tear-drop: Denne form er bredest i bunden, hvilket betyder, at når du sætter bladet i vandet, skubber du straks vand med størstedelen af bladets overfladeareal. At bruge masser af overfladeareal oversættes til et kraftfuldt slag, som nogle gange foretrækkes af SUP-surfere og padlere, der nyder et langsommere kadence, mere kraftfuldt slag.

Rektangulært: Et blad med en rektangulær form er smallere i bunden end et tear-drop blad, hvilket betyder, at mindre overfladeareal er engageret, når du først dypper bladet i vandet. På grund af dette kan disse blade fremme et blidere slag og kan være lettere for din krop. De giver også mulighed for at paddle med højere kadence.

Offset

Offset beskriver den grad, som bladet vinkler fremad fra akslen. Størrelsen på den vinkel påvirker, hvor lodret bladet er, når det bevæger sig gennem vandet, hvilket igen kan påvirke, hvor meget kraft du får ud af hvert tag.

Du behøver ikke bruge meget tid på at granske offset-vinkler, medmindre du nyder at analysere de finere detaljer i dit udstyr. Når det er sagt, er her nogle generelle offset-anbefalinger baseret på forskellige padlestilarter:

SUP-surfing: cirka 7 grader

All-around: ca. 10 grader

SUP-racing/touring: cirka 12 grader

Skrevet af Week Escape