2. marts 2023

VINTERBAD: Hvorfor er det sundt?

Når du vinterbader udsætter du din krop for det iskolde vand, hvilket medfører frigørelse af de såkaldte endorfiner, som er en type af hormoner, der dannes i hjernen, og har den funktion at de blandt andet nedregulerer følelsen af smerte og er dermed smertestillende og giver desuden en følelse af lyst og energi. Endorfin udskilles også ved hård fysisk træning, succes, forelskelse, sex og latter, og er opskriften på lykkefølelsen og en afslappet tilstand.

Dette er blot en af hovedårsagerne til, at vinterbading kan være sundt og have en positiv effekt på lidelser, der involverer smerter.

Dertil kan det nævnes at endorfiner også virker antidepressivt, hvilket gør, at vinterbadning simpelthen kan forbedre humøret og virke dæmpende på lettere depressioner. Du kan få en lykkefølelse.

Ifølge illustreret videnskab har forskning vist, at kuldechok kan sætte gang i forbrændingen ved at aktivere kroppens hvide fedtvæv og omdanne det til det fedtforbrændende brune fedtvæv.

Denne process kaldes bruning og danske forskere fra Københavns Universitet har fundet ud af, at kuldechok får mus til at udskille et særligt protein, YBX1, der spiller en helt central rolle i fedtvævets skift fra hvidt til brunt.

Hvad gør kuldechokket ved din krop?

Når kroppen møder det kolde vand, får kroppen et kuldechok. I det øjeblik begynder man helt automatisk at gispe efter vejret og hyperventilere. Det vigtige for at få de gode virkninger ved Vinterbadning er selvkontrol. Det betyder at du skal gå i det kolde vand på en rolig og kontroleret måde, hvor du tager dybe vejrtrækninger. Du må gerne overdrive din vejrtrækning så længe at du prøver at slappe så meget af i kroppen som muligt.

Blodkarrene ude i fingrene, armene og benene trækker sig sammen, så blodet løber mod de indre organer - blandt andet til hjertet, som begynder at slå hurtigere, så også blodtrykket stiger en smule. Når man kommer op af vandet, åbner alle karrene sig, og så får man den her varme fornemmelse, hvor blodet igen strømmer ud til fingre, tæer, arme og ben og ansigtshud, der kan give en lille prikken fornemmelse.

Sammentrækningen og udvidelsen af blodkarrene er en naturlig refleks, som blandt andet skyldes, at kroppen forsøger at holde på varmen. Jo mere du træner dette igennem vinterbadning, jo nemmere får du ved at holde varmen i kolde omgivelser idet du træner din krop til at være i de kolde temperaturer. Det hele handler om hjernen og hvad du træner den til at huske.

Du kan læse meget mere om hvordan du træner dig til det i artiklen om "Wim Hof metoden".

Vinterbadning styrker immunforsvaret

Der er altså nogle som stiller spørgsmålstegn ved om det overhovedet er sundt at udsætte sig selv for en iskold dukkert.

Forskning har vist at immunsystemet bliver aktiveret, når kroppen udsættes for kortvarige kraftige stimuli. Og når man hopper i iskoldt vand, så får man gang i hele immunsystemet, og formentlig beskytter det i hvert fald mod øvre luftvejssygdomme. Faktisk har en epidemiologisk undersøgelse vist, at hyppigheden af øvre luftvejsinfektioner som forkølelse, bihulebetændelse og halsbetændelse faldt med 40 procent hos vinterbadere.

En anden undersøgelse peger på, at vinterbadning kan være gavnligt i forhold til type 2 diabetes, hvor man så at insulin-niveauet faldt hos personer, der vinterbader regelmæssigt.

Slutvis så er det vist at vinterbadere, som vinterbader regelmæssigt fryser mindre, når de er ude i kolde omgivelser. Det kan være en fordel, hvis man bor i lande, hvor temperaturen kan blive meget lav - Eksempelvis Finland, Grønland, og Rusland. Ud over at man som vinterbader får en anden fornemmelse af kulde, bliver man også bedre til at skrue op for det indre kraft/varmeværk og lave energi, så man undgår at ryste af kulde, og få hvide fingre m.m.

Men vinterbadning handler i ligeså høj grad om naturoplevelsen. Følelsen af at føle sig menneskelig ved at forenes med naturens element og evt dyrene (fulgene på vandet) og årstiderne, der skifter. Og så er der fælleskabet og hele det sociale aspekt hvor man kan drikke kaffe efterfølgende, eller sidde i sauna, hvis du er medlem i en forening.

Vil du igang med vinterbadning kan du lære artiklen "Hvordan kommer jeg igang med vinterbadning".

Skrevet af Week Escape