14. februar 2023

WINDSURF: Hvad du bør vide før du køber dit første begynder-windsurfing udstyr?

At købe windsurfing udstyr er en investering. Det kan være svært at navigere mellem de mange forskellige brands – du vil gerne finde et board, som du kan lide at bruge, men du vil også være sikker på, at du har råd til det og at det samtidig er det rigtige for dig for at du kan få den bedste windsurfing oplevelse.

Der er meget at tænke på. For at hjælpe har vi sammensat denne liste med tips og vejledning til køb af et windsurf board.

1. Hvad er dit erfaringsniveau?

Nybegynderen

Hvis du er ny til windsurfing, kan du overveje at købe et begynderbræt. Vores erfaring er, at de fleste begyndere har en tendens til at gå videre med et større bræt og mindre sejl med masser af tid på vandet. Begynderboards har større volumen og kan derfor holde dig flydende oven vandet. De er også tungere og tilsammen hjælper det med at opretholde en god stabilitet, der gør det nemt for begynderen at lære og få masser af tid på vandet med success.

Vidergående

Mindre boards er kun egnede til højere vindstyrker, og når du først har mestret de nødvendige færdigheder såsom vendinger og kontrol af sejl samt planing. Det anbefales generelt ikke at købe et mindre board til at "vokse ind i", da det ellers potentielt kan gøre læringsprocessen unødvendigt frustrerende og længere.

Sagt med andre ord, er det vigtigt at du lærer på et board som udfordrer dig tilpas og ikke unødvendig meget, for at du kan få den mest optimale læringskurve. Når det så er sagt, så er spørgsmålet altid, hvilket board? I denne guide har vi delt det ind i spørgsmål, som kan guide dig.

2. Hvad er mit mål med windsurfing?

Når du beslutter dig for, hvilket board der er det rigtige for dig, skal du først tænke over, hvordan du vil have det sjovt! Hvis du er på en mission for at køre i høje hastigheder med et adrenalinsus, der køler ned ad din rygsøjle, så er et kort bræt ideelt. Korte boards varierer i volumen afhængigt af dit færdighedsniveau og størrelse. Så afhængig af din erfaring og fremtidige mål inden for windsurfing overveje; din vægt, størrelsen på brættet og de forhold, du skal sejle under.

Hvis du ønsker at komme ind i windsurfing på et mere rekreativt niveau med mindre fart og mere fritid, så er det at se på et større bræt såsom et langt board eller Stand Up Paddle board (SUP) vejen at gå! SUP'er er beregnet til paddleboarding, men nogle modeller af SUP'er tilbydes også til at passe til en windsurfing rig.

Windsurfing er en alsidig aktivitet, der kan tilpasses din livsstil, så uanset om du er en adrenalin-junkie eller en afslappet "jeg vil bare slappe af på vandet" kan dette være noget for dig! Når du vælger dit board, skal du overveje dine fremtidige bestræbelser, da det vil være afgørende for hvilket board du vælger.

Alle boards herunder er oppustelige og dermed begyndervenlige Wind SUP boards, der kan bruges som et Windsurf board og til SUP.

Ovenstående er et udvalg af de bedste WindSUP boards på markedet. Et WindSUP board kan med fordel benyttes i starten, hvor man vokser hurtigt videre, og kan også bruges af familiemedlemmer i alle aldre til leg, til SUP og Windsurf. Vi anbefaler det også som et godt alternativt, hvis du bor i byen med begrænset opbevaringsplads eller ikke har de store transport muligheder.

3. Hvad er din størrelse?

Størrelsen på boardet skal være i forhold til dig. Omvendt, hvis du er en lille person, kan du bruge et mindre bræt, som er nemt at manøvrere for dig. Hvis du vil dele boardet med familiemedlemmer af forskellige størrelser, bør du vælge et board som er baseret på størrelsen af den største person, der vil bruge den. Det er meget nemmere for en lille person at bruge et board der er større end for en større at bruge et board der er for lille og synker under fødderne på en.

Boardsene nedenfor er en optimal mulighed, fordi de kommer i forskellige størrelser. En anbefalet volumen er typisk omkring 175L, da du hurtigt vil vokse videre, såfremt du altså øver dig regelmæssigt.

En god guideline til hvilken størrelse board som du bør vælge vises herunder. Guidelinen er kun et foreslag til nybegyndere, og afhænger naturligvis af forholdene samt dine balance evner og erfaringsniveau.

4. Hvordan er forholdene?

De forhold, du skal windsurfe i, spiller en stor rolle iforhold til størrelsen og typen af ​​board. Hvis vandet er groft (choppy), vil et større board hjælpe med stabiliteten, når du er i læringsfasen som begynder og let-øvet. Men når du har mellemliggende eller bedre færdigheder, vil du gerne koordinere boardets størrelse med vindstyrken. Et mindre bræt er ideelt til hårdere vand (større bølger) og højere vindstyrker, hvorimod et større board er mere ideelt til lettere vindstyrker da det også kan bære større sejl grundet dets større volumen. Dit board vil føles en smule større i saltvand end i ferskvand, så du vil også tage det i betragtning.

5. Hvad med sejlet?

Sejlet skal være kompatibelt med dit board, din størrelse og vejrforholdene. Det vigtigste at huske her er, at der ikke er én størrelse sejl, der vil fungere for dig hele tiden. Du vil have et større sejl i lettere vind og et mindre sejl, når vinden tager til. Størrelsen på sejlet er også i forhold til størrelsen og styrken på windsurferen. Med andre ord, større mennesker vil have større sejl end mindre mennesker. Og efterhånden som du forbedrer dig, vil du kunne bruge et større sejl i en given mængde vind.

Nedenstående sejl er alle begyndervenlige sejl som er lavet af det bløde og lette materiale kaldet Dacran. Dette materiale kan ikke knække. Falder du, vil det højst give en bule. Sejlene er dermed modstandsdygtigt overfor slag og fald m.m. Derfor bruges de typer af sejl oftest på surfskoler, og fæles for dem er at de købes som komplet rig, så du ikke ksal tænke på at købe en mast, en bom, og mastefod ved siden af. De fåes typisk i størrelsen fra 1.5m2 og op til 5.5m2, så der er god variation til begynderen.

Havde det været for 10 år siden, ville vi have anbefalet at det er en god idé at tjekke boardsene ud personligt. Og allerbedst hvis du faktisk kan prøve dem - for eksempel på en eller flere forskellige surf skoler (gerne på en dag hvor det blæser, så du kan prøve udstyret i optimale forhold).
Men nu til dags er boardsene tilnærmelsesvis hinanden på begynder niveau, og at de boards som vi har anbefalet i denne artikel (ikke sponsoreret) alle er gode.

Skrevet af Week Escape